Arkistoinnin merkitys lääketieteelliselle tutkimukselle

Syöpä, perinnölliset sairaudet, MS-tauti, lapsettomuus…

Lääketieteellisen tutkimuksen välttämättömyys on helppo perustella. Mutta tiesitkö, että lääketieteellisen tutkimuksen mahdollistavat arkistolaki ja julkinen terveydenhuolto?

Yksityisiä terveyspalveluja käytetään paljon ja ehkäpä aina vain enemmän. Saman potilaan hoidon kokonaiskuvaa varten saatetaan tarvita sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon potilasasiakirjoja. Myös lääketieteellistä tutkimusta varten yhden potilaan hoidon kokonaiskuvan hahmottaminen voi olla tärkeää. Yksityisissä terveyspalveluissa syntyneillä potilasasiakirjoilla on siis yhtä lailla tutkimuksellista arvoa kuin julkisessa terveydenhuollossa syntyneillä. Tällä hetkellä lainsäädäntö ei kutenkaan määrää yksityisissä terveyspalveluissa*) syntyviä potilasasiakirjoja arkistoitavaksi (eli säilytettäväksi pysyvästi mm. tutkimuksen tarpeita varten).

Tällä hetkellä kertyvä lääketieteellisen tutkimuksen potilasasiakirja-aineisto perustuu siis julkisen terveydenhuollon potilasasiakirjoihin – ja pitkälti kuukauden 18. ja 28. päivä syntyneiden asiakirjoihin. Syntymäpäivän käytöstä arkistointiperusteena ollaan kuitenkin luopumassa useista syistä. Olin itse noin vuosi sitten mukana työryhmässä, jossa mietittiin uusia vaihtoehtoja valita arkistoitavaksi päätyvät potilasasiakirjat. Ehdin jo odotella, alkaako työryhmän työn jälkeen tapahtuakin jotakin, ja nyt sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt esitysluonnoksen Kansallisarkistolle potilasasiakirjojen seulonnasta.


Toivottavasti lainsäädäntö pysyy mukana, jos yksityisiä terveydenhuollon palveluja käytetään yhä enemmän, jotta lääketieteellinen tutkimus saa kaiken tarvitsemansa aineiston. Ja toivottavasti me tämän ajan ihmiset osaamme valita arkistoitavaksi ne potilasasiakirjat, joista on oikeasti eniten hyötyä lääketieteen tutkimukselle tulevaisuudessa.

– Hanna

*) Siltä osin kuin yksityinen palveluntuottaja hoitaa julkista tehtävää, koskee arkistointivelvoite myös sitä.

P.S. Käsittelen mm. tätä aihetta laajemmin Potilasasiakirjat ja niiden käsittely -koulutuksessa. Vielä ehdit ilmoittautua mukaan!

Vastaa

Scroll to Top